Cloudové riešenia a ich nasadenie v podniku - Kúdela, Jakub (2015)
Bakalárska práca "Cloudové riešenia a ich nasadenie v podniku" predstavuje problematiku cloudových riešení ako výrazný trend poskytovania služieb cez internet bez nutnej potreby vlastnej infraštruktúry alebo iných zdrojov. V prvej časti dochádza k uvedeniu pojmu cloud computing s vymedzením základných princípov. Ako fenomén dnešného IT sveta so sebou prináša množstvo výhod, vďaka ktorým podniky získavajú značnú konkurenčnú výhodu. Aj pri tomto modeli sa však stretávame s prekážkami a výzvami, ktoré sú podniky nútené vziať do úvahy. Rozlišujeme viaceré servisné modely a modely nasadenia, ktoré sú v práci predstavené. Cieľom práce je poskytnúť komplexný pohľad na problematiku cloudu a následné využitie teoretických poznatkov v podobe nasadenia cloudových riešení na typový podnik. V nasledujúcom texte je preto predstavený podnik s existujúcou architektúrou, ktorý má záujem o prechod do cloudových riešení. V práci je opísaný hlavný predmet podnikania spoločnosti, jej ciele, súčasný stav architektúry a požiadavky, ktoré na prechod kladie. V podniku ďalej dochádza k niekoľkým zásadným otázkam, ako je výber dodávateľa, porovnanie variant z pohľadu financií, bezpečnosť, a v neposlednom rade výber servisných modelov. Koniec práce je venovaný stručnému predstaveniu konkrétnych riešení, ktoré zabezpečia prechod do cloudu v podniku.