Vliv svobody v práci na výkonnost IT firmy - Krejča, Robert; Matuštík, Ondřej; Sigmund, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Firmy 21. století se nacházejí v silně turbulentním prostředí plném změn. Nejvyšších hospodářských zisků dosahují hlavně ty společnosti, které se s tímto turbulentním prostředím a změnami, které přináší, dovedou vyrovnat rychleji a lépe, než ostatní. Avšak základní principy práce a organizování přestávají tempu změn v okolí firem vyhovovat a nejsou dostatečně flexibilní. Odpovědí na zvýšené nároky na flexibilitu společností je svoboda v práci. Tato diplomová práce se zabývá vlivem svobody v práci na vybrané ekonomické ukazatele firem působících v oboru informačních technologií, zejména jejich výkonnost. V teoretické části práce je popsána problematika svobody a odpovědnosti, představen koncept svobody v práci a charakterizovány typické vlastnosti svobodných a klasických firem. V praktické části je definován model míry svobody, s jehož pomocí je možné určit úroveň svobody v libovolné organizaci a tento model je následně aplikován na vzorku zkoumaných IT firem. Po určení úrovně svobody každé ze zkoumaných firem je následně realizován výzkum zkoumající vliv svobody v práci na výkonnost, produktivitu práce a mzdové náklady na zaměstnance IT firem.
Vedoucí práce: Ondřej Matuštík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses