Sledování a hodnocení místního ekonomického rozvoje se zřetelem na využití lokálního multiplikátoru - Silovská, Hana; Macháček, Jaroslav; Hadrabová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato práce se zabývá sledováním a hodnocením problematiky místního ekonomického rozvoje se zřetelem na relativně novou metodiku lokálního multiplikátoru. Hlavním cílem práce je zhodnotit aplikační možnosti vybraných nástrojů k analýze místního rozvoje, ověřit účelnost metodiky lokálního multiplikátoru LM 3 a následně diskutovat možnosti jejího využití v praxi. Teoretická část je tvořena dvěma důležitými tématy -- teorií místního eko-nomického rozvoje a teorií a praxí multiplikátoru. Diskutován je samotný pojem "místní ekonomický rozvoj", jeho zakotvení v teoriích regionálního rozvoje i koncepční činnosti v České republice. Představeny jsou dále vybrané regionální multiplikační modely, které jsou využívány v České republice i v zahraničí. Hlavní pozornost je věnována metodě lokálního multiplikátoru. Tento indikátor síly místní ekonomiky je testován v terénu v rámci dvou případových studií. Poté je kriticky zhodnocen a v závěru jsou diskutovány možnosti jeho širšího využití ve strategickém regionálním plánování a fungování místních komunit. Přínos práce se nachází v rovině metodologické i praktické.
Vedoucí práce: Jaroslav Macháček
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika - veřejná správa [obor disert. práce]; disertace; dissertations