Financování malých a středních firem s využitím faktoringu - Vlasák, Václav (2015)
Hlavním cílem disertační práce je zhodnotit factoring jako nástroj financování malých a středních firem. Factoring nabízí managementu pohledávek, zajištění rizika odběratelů a podporu tuzemského a mezinárodního obchodu. Cílem je shrnout teoretické znalosti z české a zahraniční literatury a propojit je s příklady a poznatky z praxe, které autor nabyl během své profesní kariéry. Factoring byl úspěšně nabízen v průběhu horších ekonomických podmínek celosvětové hospodářské krize, a to hlavně díky své dostupnosti v jednotlivých trzích. Financování factoringem představuje pro poskytovatele plnění nižší riziko, protože financované pohledávky jsou rozloženy mezi více odběratelů. Ruku v ruce s vyšším počtem odběratelů a jejich pohledávek se zvyšuje také administrativní náročnost celé transakce, kdy obvykle bývá profinancovaná každá pohledávka. To pochopitelně s sebou nese vyšší náročnost na administrativní zajištění. Práce je rozdělena do pěti částí. První část se věnuje státních a soukromým nástrojům podpory obchodu, včetně Čeké exportní banky a její role pro tuzemské exportéry. Část druhá se zabývá možnosti a nástroji financování malých a středních podniků. Pohledávky, jejich hlavní rysy, životní cyklus a nástroje pro efektivní využívání pohledávek, to je vše je obsahem kapitoly číslo tři. Navazující čtvrtá kapitola analyzuje současné poznatky s factoringem, jeho formami a způsobem využití zahrnující právní a účetní náhled na financování pohledávek factoringem. Poslední, pátá kapitola, sumarizuje teoretické poznatky a způsob využití teorie na příkladech z praxe. Disertační práce zjistila, že factoring je vhodným nástrojem finanocvání v době hospodářské krize a obecného poklesu ekonomické aktivity. Počet faktoringových transkací se zvýšil, stejně tak jako celkový factoringo