Diplomatické a konzulární styky území se spornou mezinárodněprávní subjektivitou - Jakubec, Aleš; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Kochan, Jan, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Diplomová práce si dává za cíl analyzovat problematiku vzniku státu jako nejdůležitějšího subjektu mezinárodních vztahů, pojem mezinárodněprávní subjektivity a především území se spornou mezinárodněprávní subjektivitou. Práce podrobně rozebírá problematiku vzniku a uznání státu a právo národů na sebeurčení v kontrastu se zásadou územní celistvosti. V praktické části zpracované kvalitativní analýzou je rozebrán případ Kosova a Západní Sahary. Je popsán průběh osamostatňování, současná situace i diplomatické styky obou entit. Je nastíněno, co Kosovo a Západní Sahara dělají pro zlepšení svého uznání, i jaké důvody vedou státy k tomu, že některou entitu uznávají a jinou ne. Práce se dává za cíl sjednotit názory na problematiku osamostatňování a uznávání nově vzniklých území a ukázat rozdílný přístup k osamostatňování Kosova a Západní Sahary mezinárodním společenstvím.
Vedoucí práce: Zuzana Trávníčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses