Energetická politika EU vůči regionu Kaspického moře - Aulická, Michala (2014)
Zajištění spolehlivého přístupu k energetickým zdrojům je hlavním faktorem prosperity. Stále narůstající poptávka po energetických surovinách a růst populace vyvolává nejistoty energetické a ekonomické bezpečnosti. Evropská unie má svých vlastních nalezišť energetických surovin velmi málo, proto musí z velké míry fosilní paliva dovážet. Ruská federace se stala klíčovým partnerem v zajišťování dodávek ropy a zemního plynu a s touto znatelnou závislostí na Rusku se objevují ale i s ní spojená bezpečnostní rizika vedoucí k energetické nestabilitě. Evropská unie se svými aktivitami snaží tuto závislost eliminovat a diverzifikovat dodavatele a tranzitní trasy. Region Kaspické moře může pro Evropskou unii znamenat určitou alternativu pro zajišťování dodávek ropy a zemního plynu. Stěžejní částí práce bude analýza ekonomické využitelnosti a energetického potenciálu regionu Kaspického moře a dále bude zhodnocena aktivita EU vůči tomuto regionu s cílem vytvoření nových tranzitních tras mimo ruské území a tím eliminovat závislost EU na Ruské federaci a s ní spojená rizika.