Zhodnocení investic s využitím metody Monte Carlo v programu Lumina Analytica - Gerold, Petr (2015)
Tato diplomová práce se zaměřuje na investování, respektive na vývoj jednotlivých investic. Práce se zabývá akciemi, dluhopisy, podílovými fondy, spořícími účty, ne-movitostmi, komodity. Cílem je vytvoření modelu v programu Lumina Analytica. Interaktivní model poskytne uživateli na základě jím vyplněných hodnot nejprav-děpodobnější možné zhodnocení jeho zvoleného portfolia investic. Podpůrnou součástí této diplomové práce je investiční dotazník, díky kterému získá potenciální investor svůj zjednodušený investiční profil. Na základě profilu jsou investorovi doporučeny investice, do kterých by měl investovat. Smyslem práce je propojit subjektivní pohled investora (jeho vztah riziku, výnosnosti a likviditě) na investice s reálným chováním jednotlivých investic za pomoci analytických nástrojů.