Modularizace extrakce dat o veřejných zakázkách do RDF - Káňa, Jakub (2015)
Bakalářská práce se zabývá rozšířením extraktoru dat o veřejných zakázkách získaných ze serveru Tenders Electronic Daily. Tato práce pokrývá v modularizovaném extraktoru dalších 10 typů oznámení o veřejných zakázkách. Data jsou z XML souborů pomocí transformace převáděny do formátu RDF/XML. Rozšíření je realizováno pro formáty publikovaných dat TED-XML a META-XML. Práce dále rozšiřuje a osamostatňuje knihovny funkcí. Nově vytvořená knihovna funkcí je v práci zdokumentována. Pro zajištění správnosti extrahovaných dat z hlediska syntaxe a také použité ontologie jsou použity validační nástroje. Pro validaci syntaxe RDF/XML je použit nástroj Apache Jena Riot a pro testování správnosti výstupů z hlediska použití Public Contracts Ontology nástroj RDFUnit. Přínosem této práce je praktická část, která umožňuje převádět data z věstníku veřejných zakázek členských států EU do formátu RDF/XML. Vytvořené rozšíření umožňuje extrahovat data z oznámení typu F04 - F09 a F15 - F18.