Evropské nerovnováhy a dluhová krize v Eurozóně - Hanzlíček, David (2014)
Diplomová práce se zabývá fiskální nerovnováhou, která se v evropských zemích prudce zhoršila v důsledku propadu světové ekonomiky. Řada ekonomik musela ve velké míře financovat vzniklé deficity skrze emisi vládních dluhových cenných papírů, které jsou spojeny s dlouhodobými úrokovými sazbami. Pro pokrizový vývoj fragmentovaných trhů s vládními dluhopisy EMU bylo typické rozšiřování výnosů obligací, respektive dlouhodobých úrokových sazeb. Vymezení jednotlivých faktorů, které přispěly k rozšiřování spreadu mezi sazbami, podává druhá kapitola. Jedním ze způsobů, jak vyřešit krizi na trzích vládních dluhopisů, nabízí řada předních ekonomů i politiků v podobě jejich integrace. Z toho důvodu nabízí řadu schémat, které se zabývají možností integrace vládních trhů a možností emise společných vládních dluhopisů EMU.