Evropské nerovnováhy a dluhová krize v Eurozóně - Hanzlíček, David; Hnát, Pavel, 1981-; Žamberský, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Diplomová práce se zabývá fiskální nerovnováhou, která se v evropských zemích prudce zhoršila v důsledku propadu světové ekonomiky. Řada ekonomik musela ve velké míře financovat vzniklé deficity skrze emisi vládních dluhových cenných papírů, které jsou spojeny s dlouhodobými úrokovými sazbami. Pro pokrizový vývoj fragmentovaných trhů s vládními dluhopisy EMU bylo typické rozšiřování výnosů obligací, respektive dlouhodobých úrokových sazeb. Vymezení jednotlivých faktorů, které přispěly k rozšiřování spreadu mezi sazbami, podává druhá kapitola. Jedním ze způsobů, jak vyřešit krizi na trzích vládních dluhopisů, nabízí řada předních ekonomů i politiků v podobě jejich integrace. Z toho důvodu nabízí řadu schémat, které se zabývají možností integrace vládních trhů a možností emise společných vládních dluhopisů EMU.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses