Zvláštní ekonomické zóny v Číně aktuální trendy a výkonnost vybraných ekonomických zón - Papugová, Tereza; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Antal, Jarolím, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Zvláštní ekonomické zóny byly a jsou oblíbeným nástrojem podpory hospodářského růstu, jejichž hlavním cílem je přilákat do země zahraniční investory, a tím poskytnout ekonomice kapitál nutný pro její rozvoj. Diplomová práce se zaměřuje na aplikaci tohoto přístupu v Číně a nabízí analýzu vzniku, ekonomické situace a budoucích perspektiv těchto oblastí. Pojem zvláštní ekonomická zóna je nejprve teoreticky vymezen a dále je s ním pracováno v kontextu ekonomiky Číny. Pro porovnání a poskytnutí širšího pohledu na koncept zvláštních ekonomických zón ve světě je provedeno srovnání s exportně výrobními zónami a zvláštními ekonomickými zónami v Indii. Následně je zkoumán vývoj a výkonnost speciálních oblastí v čínských provinciích Kuang-tung, Fu-ťien a Chaj-nan a jsou identifikovány výzvy, kterým zvláštní ekonomické zóny čelí a s jakými se budou muset vyrovnat do budoucna, aby udržely tempo se současným trendem liberalizace a zahraniční spolupráce ve světovém hospodářství.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses