Význam přímých zahraničních investic pro region západního Balkánu - Odstrčilíková, Linda (2014)
Tato práce se zabývá PZI v jednotlivých státech západního Balkánu s důrazem na determinanty ovlivňující příliv PZI do regionu. Nejprve jsou zkoumány podmínky pro PZI v regionu se zaměřením na agentury pro podporu investic, poté jsou zvoleny determinanty, které budou ve druhé části práce analyzovány. V praktické části práce je zjišťována statistická významnost vybraných institucionálních a makroekonomických proměnných na příliv PZI do regionu. Závěrem je pozornost zaměřena na vliv přístupového procesu na objem PZI, určení potenciálních oblastí pro umístění investic a odhad budoucího vývoje.