Keňa - vývoj a současnost,problémy a výhledy - Stonawská, Martina (2014)
Cílem této diplomové práce je popsat historický vývoj Keni, analyzovat její současnou socioekonomickou a politickou situaci a charakterizovat hlavní problémy a komparativní výhody země, které jsou klíčové pro její budoucí rozvoj. Hlavním přínosem předkládané diplomové práce jsou mé vlastní poznatky a zkušenosti nabyté v průběhu kulturní stáže v Keni. První kapitola se zabývá historickým vývojem Keni od počátku prvního osídlování jejího území až po post koloniální období. Druhá část se věnuje demografickým ukazatelům, sektorové struktuře hospodářství, vývoji makroekonomických ukazatelů v kontextu východní Afriky, politické situaci a vládnímu programu Vision 2030. Závěrečná část této práce popisuje hlavní pozitiva a problémy Keni se zaměřením na cestovní ruch, nevzdělanost a politické a náboženské konflikty. V poslední části jsou nastíněny prognózy do budoucna.