Hodnocení e-Word Of Mouth českých bank na Facebooku a webových komentářích - Škola, Petr (2014)
Diplomová práce se zabývá analýzou příspěvků z internetových diskuzí a z facebookových stránek, které se týkají bank a bankovních produktů. Tato analýza je zpracována kvůli potenciální hodnotě pro marketingové účely, ale i pro další uživatele mimo oblast marketingu. Hlavním cílem je návrh pravidelně podávaného přehledu metrik a charakteristik, které čtenáři poskytnou informace o aktuálních tématech, která se probírala na sledovaných datových zdrojích. V úvodu jsou popsány metody marketingového výzkumu s ohledem na možnost získávání datových podkladů z internetových diskuzí. Dále jsou zpracovány dílčí cíle. Základem je popis technik pro stahování dat ze jmenovaných zdrojů, což je popsáno konkrétněji na dvou vytipovaných webových stránkách a pěti facebookových profilech bank, které jsou zdrojem dat. Dalším dílčím cílem je vytvoření programů pro stahování těchto dat v Javě a jejich uložení v Elasticsearch. Tato data jsou obohacena o analýzu sentimentu příspěvků. Pro zpracování hlavního cíle jsou definovány metriky a charakteristiky, které se budou zobrazovat. Následně jsou data analyzována pomocí navržených vizualizací v aplikaci Kibana. Takto připravená data jsou interpretována a je navrhnuto zobrazení pro jejich distribuci, které je hlavním cílem této práce. Přínosem této práce je popis zpracování dat, která lze získat z internetových stránek a veřejných facebookových profilů s důrazem na jejich obsah, a možnosti jejich dalšího obohacení a zobrazení uživatelům.