Vliv ropy na ekonomickou a politickou stabilitu ropných států - Koláčková, Ivana; Jeníček, Vladimír, 1932-; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tato diplomová práce se věnuje tématu vlivu ropy na ekonomickou a politickou stabilitu ropných států. První kapitola přehledně shrnuje základní fakta o ropě, jejích zásobách, produkci a spotřebě, dále se zmiňuje o obchodu s ropou a o ceně ropy. Součástí kapitoly jsou i základní informace o OPEC a o jejím postavení. Druhá kapitola v sobě zahrnuje různé teorie o dopadech ropného bohatství na politický, ekonomický a sociální vývoj ropných států. Třetí kapitola pak představuje pokus o aplikaci teorií z druhé kapitoly na příkladu zemí OPEC. Cílem práce je předvedení účinků ropy na stabilitu zemí OPEC.
Vedoucí práce: Vladimír Jeníček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses