Soukromé bezpečnostní společnosti – cesta k bezpečnosti slabých států? - Hrdá, Jana (2014)
Diplomová práce analyzuje působení soukromých bezpečnostních společností ve slabých státech a klade si za cíl zjistit, zda soukromé bezpečnostní společnosti pozitivně ovlivňují bezpečnost těchto států. První kapitola zasazuje fenomén soukromých bezpečnostních společností do teoretického rámce, vysvětluje proces privatizace bezpečnosti, v jehož důsledku soukromé bezpečnostní společnosti vznikly, a zachycuje možné způsoby jejich klasifikace a regulace. V druhé kapitole je provedena analýza činnosti soukromého bezpečnostního sektoru ve třech slabých státech -- Sieře Leone, Iráku a Keni. Třetí kapitola využívá výsledků analýz z druhé kapitoly k potvrzení, resp. vyvrácení platnosti pěti hypotéz o vlivu soukromých bezpečnostních společností na bezpečnost slabých států, jež jsou stanoveny v metodologické části práce.