Soukromé bezpečnostní společnosti – cesta k bezpečnosti slabých států? - Hrdá, Jana; Dubský, Zbyněk, 1974-; Eichler, Jan, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Diplomová práce analyzuje působení soukromých bezpečnostních společností ve slabých státech a klade si za cíl zjistit, zda soukromé bezpečnostní společnosti pozitivně ovlivňují bezpečnost těchto států. První kapitola zasazuje fenomén soukromých bezpečnostních společností do teoretického rámce, vysvětluje proces privatizace bezpečnosti, v jehož důsledku soukromé bezpečnostní společnosti vznikly, a zachycuje možné způsoby jejich klasifikace a regulace. V druhé kapitole je provedena analýza činnosti soukromého bezpečnostního sektoru ve třech slabých státech -- Sieře Leone, Iráku a Keni. Třetí kapitola využívá výsledků analýz z druhé kapitoly k potvrzení, resp. vyvrácení platnosti pěti hypotéz o vlivu soukromých bezpečnostních společností na bezpečnost slabých států, jež jsou stanoveny v metodologické části práce.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses