Přenositelnost skandinávského modelu sociálního státu na základě makroekonomické analýzy - Baštářová, Tereza; Němcová, Ingeborg, 1957-; Hnát, Pavel, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tato práce řeší otázku přenositelnosti skandinávského sociálního modelu na země Pobaltí a Island. Cílem práce je zjistit, zda a do jaké míry jsou Estonsko, Lotyšsko, Litva a Island připraveny model převzít. V práci jsou využity tři hlavní metody, a to analýza makroekonomických ukazatelů a indexů konkurenceschopnosti, syntéza pomocí tzv. magického pětiúhelníku a komparace skrze výpočet variačního koeficientu. Práce tvoří tři hlavní celky. První se zabývá teorií a metodologií. Druhá část aplikuje informace získané z databází světových organizací a sleduje jejich vývoj. Poslední část pak tyto údaje srovnává.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses