Pozice hlavních světových měn v současném světě - Štětina, Václav (2015)
V současné době je problematika světových měn často diskutovaným tématem. Hovoří se o klesající dominanci Spojených států amerických a americké měny, rostoucí roli čínského renminbi a o problémech, které trápí eurozónu a tím i jednotnou evropskou měnu euro. V roce 2014 se největší světovou ekonomikou stala Čína. Předstižení USA, které dominovaly světové ekonomice 142 let, je mnoha ekonomy vnímáno jako konec jejich samozřejmé nadvlády a konec dominance dolaru. Cílem mé bakalářské práce je na základě statistik demonstrovat postavení tří světových měn -- dolaru, eura a renminbi -- a odhadnout jejich budoucí vývoj.