Nástroje ekonomické regulace k ochraně životního prostředí v oblasti energetiky v ČR - Melichová, Jana; Vopátek, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Černý, Jaroslav (2015)
Tato práce se zabývá problematikou nástrojů ekonomické regulace k ochraně životního prostředí v oblasti energetiky. Seznamuje s vybranými nástroji v podobě ekologických daní a systému emisního obchodování. Objasňuje vznik a vývoj těchto nástrojů a začlenění do legislativy České republiky. Hlavním cílem práce je analýza vlivu obchodování s emisními povolenkami a ekologických daní na manažerské rozhodování společnosti. Analýza a výpočty jsou provedeny na reálném podniku. Prostřednictvím vývoje systému EU ETS, jeho změn a změn ve výrobě společnosti, se pokusím dokázat, jak systém emisního obchodování ovlivňuje rozhodování manažerů a strategické cíle společnosti.
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2015
Vedoucí práce: Jiří Vopátek
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2015
Keywords: ochrana životního prostředí; environmentální daně; emisní práva; management [obor dipl. práce]; Kjótský protokol; diplomové práce; environmental protection; environmental impact charges; emissions trading; master's theses