Nezaměstnanost v EU jako problém pro mladou generaci - Hanzalová, Lenka (2015)
Diplomová práce se zabývá velmi aktuálním tématem nezaměstnanosti mladé generace v Evropské unii. Podstatná část práce je věnována rozboru vývoje, příčin a souvislostí vysoké míry nezaměstnanosti v celé Evropské unii. Další součástí práce je srovnání podmínek pro mladou generaci na pracovních trzích sedmi členských států a demonstrace podobných i naprosto rozdílných příčin vysoké míry nezaměstnanosti mladých. Hlavním cílem práce je zjistit, jaká opatření EU jsou účinná v boji proti nezaměstnanosti mladé generace, tohoto cíle je dosaženo v rámci třetí a čtvrté kapitoly, kde představuji stěžejní strategie, iniciativy a další uskutečnitelné kroky EU.