Etika a morálka v komerčných komunikáciách - Luhová, Nikoleta; Postler, Milan, 1960-; Zeman, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Reklama je všadeprítomný fenomén, s ktorým prichádza do styku každý bez výnimky. Jediným spôsobom ako takejto propagácii uniknúť je snažiť sa vedome nevnímať, pretože vypnúť alebo prepnúť sa nedá každá reklama. Subjekty reklamného priemyslu na snažia v množstve reklamných zdelení zažiariť rôznymi spôsobmi. Konkurencia je obrovská a niekedy vtip alebo originálnosť nestačia a zadávateľ alebo spracovateľ reklamy siahne po kontroverzných prvkoch, ktoré si spotrebiteľ všimne skôr ako niečo obyčajné. Kontroverznosť často z pohľadu spotrebiteľa presahuje únosnú hranicu etiky alebo slušnosti a čestnosti. Je preto dôležité, aby bola etika v reklame bola regulovaná zvonku alebo, v ešte lepšom prípade, zvnútra. Legislatíva je vonkajšou reguláciou a je účinná, no hlavne v oblasti etiky môže byť jej dosah krátky. Preto je dôležité, aby sa reklamný priemysel reguloval zvnútra sám. Etická samoregulácia reklamy je najefektívnejšou formou regulácie, keďže je prospešná pre všetky strany. Sám reklamný priemysel by sa ma snažiť o udržanie dobrého mena a vierohodnosti odvetvia, z čoho neskôr profitujú i spotrebitelia i zadávatelia reklám.
Vedoucí práce: Milan Postler
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses