Mezinárodní trh s cukrem - Medunová, Tereza; Čajka, Radek, 1983-; Richter, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Cílem práce je vymezit a zhodnotit postavení komodity cukru na mezinárodním trhu včetně nastínění jeho budoucího směřování. Komodita je charakterizována co do získávání, využití a základních parametrů a zasazena do Společné zemědělské politiky Evropské unie. Následkem cukerní reformy bylo snížení produkce a ceny cukru v členských státech a transformace EU na čistého importéra této komodity. Většina světové produkce cukru se přesouvá do rozvojových zemí. Snahy WTO o odstraňování překážek, jinak silně regulovaného obchodu s cukrem, jsou kvůli rozdílným zájmům členských států zdlouhavé. To je jeden z důvodů, proč cena cukru neklesá tak rychle, jak se předpokládalo. Budoucí vývoj cukerního trhu by měl být determinován rostoucí poptávkou v rozvíjejících se ekonomikách, větší liberalizací trhů a produkcí bioetanolu.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses