Růst spotřeby ropy v ČLR jako riziko pro její energetickou bezpečnost - Staněk, Jiří (2015)
Cílem této diplomové práce je prozkoumat, jakým způsobem rostoucí spotřeba ropy ovlivní energetickou bezpečnost Číny v jejích různých aspektech do roku 2035. Je ukázáno, že rostoucí spotřeba ropy je nezvratným trendem a výrazným způsobem ohrožuje energetickou bezpečnost Číny v jejím dlouhodobém i krátkodobém aspektu. Autor následně prezentuje kroky, které mohou eliminovat nebo zmírnit tato rizika. Doporučení následně porovnává se současnou politikou čínské vlády. Práce odhaluje, že Čína vynakládá značné úsilí a prostředky na minimalizaci rizik energetické bezpečnosti, jednak budováním vnitřní odolnosti energetického systému, jednak pomocí tzv. ropné diplomacie. Jako nedostatečné se však ukazuje její úsilí v oblasti ochrany životního prostředí.