Chilský hospodársky zázrak a jeho dopady na súčasnú ekonomiku krajiny - Balleková, Lenka; Pavlík, Petr, 1957-; Musiyenko, Svitlana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Cieľom tejto bakalárskej práce je objasnenie a zhodnotenie silného vplyvu Augusta Pinocheta a jeho diktatúry v Chile. Práca analyzuje vývoj ekonomických a politických faktov od 70. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Zamerala som sa na silnejúci vplyv chicagských študentov a ich ekonomický prevrat v období vlády Pinocheta. Detailne sú rozpracované ekonomické reformy, ktorými si Chile vylepšilo situáciu doma i vo svete a ktoré dnes označujeme za hospodársky zázrak krajiny. Práca je rozdelená do piatich kapitol, ktoré sa jednotlivo venujú ekonomickému dianiu. Práca je spracovaná od socialistického režimu a nesprávne riadeného ekonomického modelu za čias vlády Salvadora Allendeho, ktorého vládu rozoberám v prvej kapitole. Nasledujúce kapitoly popisujú postupné vládnutie Augusta Pinocheta, jeho krutovládu, liečbu ekonomiky šokom pri zavedení jednotlivých reforiem a následné zavedenie demokracie začiatkom 90. rokov 20. storočia. Z analýzy historických dát až po súčasnosť autorka v závere popisuje prognózy vývoja a súčasný stav ekonomiky v Chile.
Vedoucí práce: Petr Pavlík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses