Analýza produktů rezervotvorného životního pojištění - Sýkora, Jan (2015)
Práce je zaměřena na analýzu produktů rezervotvorného životního pojištění. Do této kategorie spadá kapitálové a investiční životní pojištění. Tyto typy pojištění jsou nejdříve rozebrány teoreticky s vysvětlením jejich klíčových parametrů a principů fungování. Dále je v souvislosti s tímto typem pojištění vymezen důchodový a penzijní systém v České republice. Závěrečná kapitola teoretické části je věnována pojistné matematice. Praktická část je zaměřena na konkrétní modelové kalkulace pojištění. Tyto kalkulace jsou provedeny v pojistných programech a objasňují průběh jednotlivých pojistných částek během pojistné doby. Cílem je prostřednictvím těchto kalkulací dokázat, zda jsou tyto typy pojištění v konkrétních příkladech vhodnou alternativou finančního zajištění na stáří či nikoliv. Zhodnocení výsledků kalkulací je společně s komentářem obsaženo v závěru bakalářské práce.