Fair Trade v mezinárodním obchodě - Pešoutová, Kateřina (2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku konceptu Fair Trade v mezinárodním obchodě. Cílem práce je tuto myšlenku spravedlivého obchodu představit, přiblížit cíle a principy Fair Trade, analyzovat jeho pozici v mezinárodním obchodě a pomocí vlastního šetření zjistit, jaké povědomí mají čeští spotřebitelé o této formě obchodu. První kapitola obsahuje teoretické informace o tomto konceptu, mapuje jeho historický vývoj a zabývá se jeho konkrétními cíli. Ve druhé kapitole se věnuji komoditám, které jsou často pod značkou Fair Trade obchodovány, více zde pak rozebírám konkrétní obchod s kávou a čajem. Třetí kapitola se týká především postavení Fair Trade ve světovém obchodě, jeho postupném šíření do dalších zemí a také výrobkům Fair Trade na českém trhu. Klíčovým bodem čtvrté kapitoly je vlastní dotazník, s jehož pomocí se snažím zkoumat povědomí českých spotřebitelů o formě tohoto obchodu.