Cesta koruny do Eurozony - Sýkora, Filip (2015)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit připravenost České republiky na přijetí jednotné evropské měny eura, analyzovat schopnost České republiky plnit Maastrichtská konvergenční kritéria a posoudit zda je národní ekonomika na vstup do eurozóny dostatečně připravená. V první části této práce je stručný popis formování jednotné evropské měnové unie. Druhá část je zaměřená na plnění Maastrichtských konvergenčních kritérií Českou republikou a na jejich detailní popis. A ve třetí části je hodnocena reálná připravenost české ekonomiky na konvergenci ke společné evropské měně.