Komparacia medzinárodnej konkurencieschopnosti Českej republiky a Maďarska - Subovicsová, Monika; Plchová, Božena, 1936-; Kopecký, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Bakalárska práca sa zaoberá charakteristikou medzinárodnej konkurencieschopnosti Českej republiky a Maďarska z pohľadu kľúčových oblastí ovplyvňujúcich konkurencieschopnosť skúmaných krajín, ktorými sú rastová výkonnosť, inštitucionálna kvalita, štrukturálna konkurencieschopnosť, inovačná výkonnosť a kvalita ľudských zdrojov. Práca vychádza z Globálneho reportu konkurencieschopnosti 2014-2015 Svetového ekonomického fóra. Následne práca porovnáva nedostatky skúmaných krajín z hľadiska konkurencieschopnosti a určuje ich umiestnenia v svetovom meradle. Na konci práca určuje výhľady do budúcnosti a možné riešenia pre zvýšenie konkurencieschopnosti ekonomík. Počas práce sa podarilo zistiť, že aj keď skúmané ekonomiky sú na rozdielnom stupni vyspelosti, ich problémy v oblasti konkurencieschopnosti sú podobné. Kľúčovými problémami krajín sú nedostatočná inovačná výkonnosť, čo je jedna z prostriedkov zlepšenia (v prípade Maďarska), prípadne udržania si konkurenčnej pozície (v prípade ČR), nedostatočná kvalita podnikateľského prostredia s nízkou atraktivitou pre zahraničných a aj domácich investorov, čo spôsobuje medzi inými nezamestnanosť a odliv kvalifikovanej pracovnej sily a tretím je málo efektívny vládny sektor.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses