Bankovní zajišťovací instrumenty v mezinárodním obchodě - Lachová, Denisa (2015)
Cílem této bakalářské práce je sestavit přehled hlavních bankovních zajišťovacích instrumentů používaných v mezinárodním obchodě. Základní představení směnečného avalu bankovního, dokumentárního akreditivu, bank payment obligation a bankovní záruky je obsahem první kapitoly. Následující dvě kapitoly jsou jádrem celé práce. Podrobněji se věnují dvěma tradičním bankovním zajišťovacím instrumentům, a to konkrétně dokumentárnímu akreditivu a bankovní záruce. V těchto kapitolách se zabývám jejich charakteristikou, podmínkami a průběhem jejich sjednávání, povinnostmi jednotlivých stran a na závěr výhodami a nevýhodami, které z instrumentů pro jednotlivé strany vyplývají.