Ekonomický vývoj Irska a jeho současné postavení v Evropské unii - Bartošková, Lucie (2015)
Na přelomu nového tisíciletí ohromila irská ekonomika svou výkonností celý svět. Příchod globální finanční krize však odstartoval pád tzv. keltského tygra. Země se náhle zařadila na druhou stranu žebříčku evropských států a musela se vypořádat s hrozbou státního bankrotu. Práce popisuje zásadní období irských hospodářských dějin a podává přehled těch vnějších a vnitřních faktorů, které nejvýrazněji přispěly k transformaci ekonomiky a její výjimečné prosperitě v 90. letech minulého století. Zabývá se příčinami vzniku irské dluhové krize a následným postupem tamních vládních představitelů. Záměrem práce je zvážit roli členství v Evropské unii v klíčových etapách irského ekonomického vývoje a zhodnotit současné postavení země mezi ostatními státy uskupení.