Ekonomický vývoj Irska a jeho současné postavení v Evropské unii - Bartošková, Lucie; Jeníček, Vladimír, 1932-; Fialová, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Na přelomu nového tisíciletí ohromila irská ekonomika svou výkonností celý svět. Příchod globální finanční krize však odstartoval pád tzv. keltského tygra. Země se náhle zařadila na druhou stranu žebříčku evropských států a musela se vypořádat s hrozbou státního bankrotu. Práce popisuje zásadní období irských hospodářských dějin a podává přehled těch vnějších a vnitřních faktorů, které nejvýrazněji přispěly k transformaci ekonomiky a její výjimečné prosperitě v 90. letech minulého století. Zabývá se příčinami vzniku irské dluhové krize a následným postupem tamních vládních představitelů. Záměrem práce je zvážit roli členství v Evropské unii v klíčových etapách irského ekonomického vývoje a zhodnotit současné postavení země mezi ostatními státy uskupení.
Vedoucí práce: Vladimír Jeníček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses