Dopady zemětřesení v r. 2011 na Japonsko s důrazem na jadernou energetiku - Kumperová, Tereza (2015)
Hlavním cílem předkládané bakalářské práce je nastínit a analyzovat dopady zemětřesení v roce 2011 na Japonsko, s důrazem na dopady na jadernou energetiku. První část bakalářská práce je zaměřena na přírodní katastrofu, která postihla Japonsko 11. března 2011. Práce popisuje ničivé zemětřesení a tsunami a jejich okamžité i dlouhodobé ekonomické dopady na Japonsko v oblasti pojistných trhů, průmyslu, zemědělství a cestovního ruchu. Dále podává čtenáři přehled o hlavních vládních opatřeních a snahách o co nejrychlejší obnovu postižené země prostřednictvím schvalování dodatečných rozpočtů a vytvářením speciální komise a agentury zabývajících se rekonstrukčními pracemi. Druhá část práce se dotýká jaderné havárie ve Fukušimě Daiiči a jejích dopadů na jadernou energetiku jak z pohledu Japonska, tak z pohledu celosvětového. Zkoumá, jaký postoj k této havárii zaujaly jednotlivé státy světa, které z nich se rozhodly pro úplný odklon od výroby elektrické energie z jádra a které se naopak snaží své jaderné programy neustále zdokonalovat a rozšiřovat.