Pozícia Írska po finančnej a dlhovej kríze - Šišková, Dominika; Hnát, Pavel, 1981-; Fialová, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Táto bakalárska práca sa zaoberá vývojom írskeho hospodárstva od konca 80. rokov až po súčasnosť. Hlavným cieľom tejto práce je zistiť, aký vplyv mala finančná a dlhová kríza, ktorá v roku 2008 zasiahla Írsko, na priame zahraničné investície, ako sa zmenili podmienky pre investovanie v krajine. Prvá časť práce je venovaná zázračnej premene írskeho hospodárstva, ktorou prešlo v 90. rokoch. Ďalej sa táto časť venuje následnému pozitívnemu vývoju, ktorý v krajine nastal. Tento priebeh je demonštrovaný na vývoji makroekonomických ukazovateľov. Druhá časť obsahuje informácie o vzniku a priebehu finančnej krízy v Írsku, ktorá neskôr prerástla až do dlhovej krízy -- sú tu uvedené opatrenia, ktoré boli vykonané so zreteľom na záchranu írskej ekonomiky. Posledná, tretia časť, je zameraná na súčasný stav írskeho hospodárstva. Zameriava sa hlavne na zmeny, ku ktorým došlo v porovnaní s predkrízovým obdobím. Výsledkom práce je zistenie, že momentálna situácia v Írsku je už pomerne stabilizovaná, objem priamych zahraničných investícií je už takmer na predkrízovej úrovni.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses