Vývoj energetickej politiky EU v oblasti ropy a zemného plynu s ohľadom na ekonomickú a geopolitickú situáciu na Ukrajine - Vojnová, Katarína (2015)
Práca je riešená v kontexte pretrvávajúcej krízy na Ukrajine, ktorá je významnou tranzitnou krajinou ruského zemného plynu a ropy do EU. Predmetom tejto diplomovej práce je analyzovať tri možné scenáre vývoja energetickej politiky EU v oblasti ropy a zemného plynu s ohľadom na situáciu na Ukrajine. Cieľom práce je na základe analýzy faktov a súčasnej energetickej situácie EU odpovedať na otázku aké smerovanie by mala mať energetická politika v oblasti ropy a zemného plynu a do akej miery je ovplyvnená Ukrajinskou krízou. Práca je delená na dve časti, kde v prvej časti sú charakterizovaní hlavní aktéri - Európska únia, Rusko a Ukrajina. V druhej časti sú analyzované tri možné scenáre vývoja energetickej politiky EU. Výsledkom analýzy scenárov a hodnotenia faktov je návrh možného riešenia energetickej situácie EU zmenou jej postoja k bridlici a nekonvenčnej ťažbe ropy a zemného plynu.