Ekonomické a ekologické dopady těžby břidlicového plynu na příkladu USA - Housková, Alžběta (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou těžby břidlicového plynu na území Spojených států amerických. Cílem práce je výčet a jednoduché porovnání pozitiv a negativ těžby, a to především z hlediska ekonomického a environmentálního. Vzhledem k obtížnému vyčíslení nákladů a výnosů je v této práci použita jednoduchá metoda porovnání a maximální výčet kladů a záporů. První kapitola práce je informativní, seznamuje čtenáře se základními pojmy z oblasti těžby břidlicového plynu, s jeho zásobami ve světě a se situací na trhu zemního plynu v USA. Následující dvě kapitoly popisují přínosy (energetická soběstačnost USA, vyšší zaměstnanost atd.) a negativa (nenávratná kontaminace podzemních zásob pitné vody, znečištění životního prostředí) těžby. Závěrečná kapitola se věnuje geopolitickému pohledu na danou problematiku; zkoumá dopady, které by měla potenciální energetická soběstačnost USA na světové dění.