Analýza vývoje platební bilance ČR - Pechová, Kateřina; Pavlík, Zdeněk; Koubalíková, Jitka, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou platební bilance České republiky od vstupu do Evropské unie, tedy v letech 2004-2014. V teoretické části je vysvětlen pojem platební bilance, její horizontální a vertikální struktura a také teorie vnější ekonomické rovnováhy. Teorie platební bilance je popsána podle pátého i šestého vydání příručky Mezinárodního měnového fondu (BPM). Analytická část se věnuje popisu jednotlivých účtů ve sledovaných letech s poukázáním na změny trendu a také posouzením vlivu vstupu do Evropské unie na vnější ekonomickou rovnováhu České republiky. Závěrečná kapitola je věnována případové studii na devizové intervence České národní banky, ke kterým bylo přistoupeno v listopadu 2013.
Vedoucí práce: Zdeněk Pavlík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses