Dopady hospodářských sankcí na ruskou ekonomiku - Valevataya, Dziyana (2015)
Hospodářské sankce jsou důležitým nástrojem zahraniční politiky nejen pro světové velmoci, ale také pro mezinárodní organizace. V posledních několika desetiletích totiž počet uvalení restriktivních opatření vzrostl. Samotné sankce se považují za efektivnější nástroj než diplomatické vyjednávání a zároveň nevyžadují obrovské náklady jako například vojenská intervence. Tato bakalářská práce se v první řadě zabývá dopady hospodářských sankcí z roku 2014 na ruskou ekonomiku. Hlavním cílem práce je tedy zjistit a kvantifikovat dopady sankcí jak na celou ekonomiku, tak i na jednotlivá odvětví. V úvodu jsou shrnuty různé druhy sankčních opatření (zbrojní embargo, hospodářské a finanční sankce, omezení vstupu, cílená omezení atd.) V dalších kapitolách se autorka na základě analýzy obchodních vztahů EU a Ruska snaží zjistit, jestli byly použité vhodné sankce. Na závěr na základě analýzy statistických dat posuzuje, jestli sankce vůči Rusku byly účinné.