Lidská a umělá inteligence v IS - Esterka, Jakub (2015)
Práce se věnuje problematice inteligence v informačních systémech. Cílem je nabídnout čtenáři ucelený pohled na formu lidské a umělé inteligence a vysvětlit jejich roli v rámci podnikových informačních systémů. První kapitola práce se věnuje lidské inteligenci. Čtenář se v ní seznámí s vývojem teorie inteligence, s jejími omezeními a taktéž s vlastní definicí. Ta je dále využita v druhé kapitole, která podrobně rozebírá umělou inteligenci. V další kapitole se práce zaměří na podnikové informační systémy. V závěrečné kapitole pak práce zasazuje lidskou a umělou inteligenci právě do kontextu informačních systémů, kde jsou obě formy inteligence porovnány na vybraných faktorech.