Vzájemné vztahy Evropské unie a Ruska na pozadí energetické bezpečnosti - Drahotová, Veronika; Bič, Josef; Buryan, Šimon; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá vzájemnými vztahy Evropské unie a Ruska na pozadí energetické bezpečnosti. Cílem práce je zjistit, zda vzájemné vztahy Evropské unie a Ruska jsou do budoucna udržitelné. Po teoretickém úvodu charakterizující energetickou bezpečnost jako pojem z hlediska odběratelských a dodavatelských zemí, se ve druhé kapitole zaměřuji na současný rámec energetických vztahů mezi EU a Ruskem, prostřednictvím kterého vyhodnotím míru závislosti mezi těmito dvěma mocenskými bloky. Pozornost je věnována i zkapalněnému plynu, který by v budoucnu mohl snížit závislost na ruském zemním plynu. Třetí kapitola se zabývá udržitelností vztahů vzhledem k přetrvávající krizi na Ukrajině. Čtenář je seznámen s posledním vývojem vztahů mezi aktéry. Charakterizuji roli, kterou zaujímá Ukrajina ve vztahu k Evropské unii v rámci transportu energetických surovin z Ruska. Budou zde zmíněny důležité transportní trasy, kterými jsou fosilní paliva z Ruska přepravována. Na závěr je pozornost věnována dvěma významným energetickým projektům, a to zrušenému plynovodu South Stream a alternativnímu plynovodu Turkish Stream.
Vedoucí práce: Josef Bič
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses