Právní postavení ombudsmana v ČR a ve světě - Gránová, Anna (2015)
Diplomová práce pojednává o právním postavení ombudsmana v České republice a ve světě. Zaměřuje se především na komparaci s ombudsmanskými institucemi ve vybraných zemích světa (Francie, Velká Británie, Itálie, Německo, Polsko, Slovensko a Evropská Unie).První kapitola popisuje základní charakteristiku ombudsmanských institucí, jejich vývoj a význam pro dnešní společnost. Ve druhé kapitole je podrobněji rozebrána právní úprava veřejného ochránce práv v České republice. Třetí a čtvrtá kapitola je věnována zahraničním ombudsmanům. Poslední kapitola poskytuje komparaci jednotlivých právních úprav.