Nejméně rozvinuté země- případ Demokratická republika Kongo - Smutný, Jiří (2015)
Nejméně rozvinuté země tvoří značnou část civilizace naší planety. Jedná se o skupinu státních útvarů, které jsou zaostalé, ale mají velký budoucí potenciál rozvoje. Tato práce skupinu NRZ identifikuje a popisuje problémové faktory, zmiňuje se o historii a mezinárodní podpoře. Hlavní část textu se pak zabývá problematikou Demokratické republiky Kongo. Tato země je pochopitelně součástí výše zmíněné skupiny a sama se potýká s velkými problémy. DRK je státem surovinově a kapacitně bohatým, přesto se nedaří potenciálu plně využít. Práce se v rámci obsahu zabývá obyvatelstvem, hospodářstvím země, ekonomickým vývojem, současnými problémy v zemi nebo mezinárodní integrací a rozvojovou pomocí. Dotýká se též historického vývoje či geografických faktorů.