Fair trade a mezinárodní obchod s kakaem - Burdová, Michaela; De Castro, Tereza; Musiyenko, Svitlana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Bakalářská práce se zabývá hnutím fair trade a jeho postavením v mezinárodním obchodě. Cílem je tento alternativní způsob obchodování představit a zároveň posoudit jeho vhodnost jako formy rozvojové pomoci. Zhodnocení je provedeno na příkladu kakaového trhu,který je v současné době ohrožován negativními faktory, které vedou k odlivu pracovní síly. První kapitola představuje fair trade a jeho vývoj. Stručně jsou také nastíněny hlavní body kritiky tohoto hnutí. Druhá kapitola se zabývá obecnou charakteristikou kakaovníku a historií jeho pěstování. Věnuje se objemu světové produkce, spotřeby, mezinárodnímu obchodu, vývoji světové ceny a nakonec postavení kakaa ve fair trade. Třetí kapitola srovnává Ghanu a Indonésii z ekonomického hlediska a pozornost je věnována významu kakaa pro obě tyto ekonomiky a zapojení Ghany do fair trade.
Vedoucí práce: Tereza De Castro
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses