Evropské makroekonomické nerovnováhy srovnání Slovenska a Estonska - Hvizdoš, Lukáš (2015)
Táto diplomová práca sa zameriava na analýzu Slovenska a Estónska s dôrazom na nerovnováhu platobnej bilancie a fiškálnu nerovnováhu, ktoré sú považované za príčinu vzniku finančnej krízy v Európe. Prvá časť práce je venovaná teoretickému vymedzeniu vonkajšej nerovnováhy na úrovni salda bežného účtu a salda platobnej bilancie ako celku, vymedzeniu príčin a dôsledkov vzniku deficitu štátneho rozpočtu a verejného dlhu a grafickému znázorneniu nástrojov hospodárskej politiky použitím modelu IS-LM-BP. Praktická časť je založená na analýze platobnej bilancie, deficitu štátneho rozpočtu a verejného dlhu Slovenska a Estónska zo zameraním na použité procesy odstránenia vzniknutej nerovnováhy prostredníctvom nedlhového a dlhového financovania, pôsobením automatických tržných vyrovnávacích mechanizmov, či aktívnej hospodárskej politiky. Následne je graficky načrtnutý vývoj Slovenska a Estónska v období po vypuknutí finančnej krízy pomocou modelu IS-LM-BP.