Evropské makroekonomické nerovnováhy srovnání Slovenska a Estonska - Hvizdoš, Lukáš; Hnát, Pavel, 1981-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Táto diplomová práca sa zameriava na analýzu Slovenska a Estónska s dôrazom na nerovnováhu platobnej bilancie a fiškálnu nerovnováhu, ktoré sú považované za príčinu vzniku finančnej krízy v Európe. Prvá časť práce je venovaná teoretickému vymedzeniu vonkajšej nerovnováhy na úrovni salda bežného účtu a salda platobnej bilancie ako celku, vymedzeniu príčin a dôsledkov vzniku deficitu štátneho rozpočtu a verejného dlhu a grafickému znázorneniu nástrojov hospodárskej politiky použitím modelu IS-LM-BP. Praktická časť je založená na analýze platobnej bilancie, deficitu štátneho rozpočtu a verejného dlhu Slovenska a Estónska zo zameraním na použité procesy odstránenia vzniknutej nerovnováhy prostredníctvom nedlhového a dlhového financovania, pôsobením automatických tržných vyrovnávacích mechanizmov, či aktívnej hospodárskej politiky. Následne je graficky načrtnutý vývoj Slovenska a Estónska v období po vypuknutí finančnej krízy pomocou modelu IS-LM-BP.
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses