Přínosy a rizika zavedení otevřených dat ve veřejné správě - Smrž, Jiří; Chlapek, Dušan; Kučera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Bakalářská práce se věnuje přínosům a rizikům otevřených dat ve veřejné správě. Cílem této práce je analýza přínosů a rizik a na jejich základě definování (tvorbě) postupu kvantifikace přínosů otevřených dat ve veřejné správě. Práce je rozdělena do čtyř hlavních oblastí. Nejprve se věnuje základním pojmům, které by čtenář při zájmu o problematiku otevřených dat měl znát. Druhá část se zabývá provedením analýzy zkoumaných studií. Na základě analýzy jsou následně přínosy a rizika rozděleny do jednotlivých skupin. Třetí část se věnuje současným přístupům ke stanovení hodnoty otevřených dat. Podrobněji se v této části zabývám modelem BOUDICA. V poslední části je navrhnut postup zaměřený na kvantifikaci přínosů a rizik otevřených dat ve veřejné správě. Pro tento postup využívám výsledků dosažených z analýzy zkoumaných studií. Součástí tohoto návrhu je také stanovení doporučení nezbytných k tomu, aby bylo možné podle tohoto způsobu přínosy a rizika otevřených dat ve veřejné správně kvantifikovat. Hlavní přínos práce spočívá v navržení možného způsobu kvantifikace přínosů a rizik otevřených dat ve veřejné správě. Dílčím přínosem práce je zanalyzování přínosů a rizik otevřených dat ve veřejné správě a uvedení řady praktických příkladů.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses