Mikrofinancování ve vybraných státech Balkánského poloostrova - Ďurovcová, Soňa (2015)
Tato bakalářská práce pojednává o mikrofinancování ve vybraných státech Balkánského poloostrova. Jejím cílem je zhodnocení rozdílů a identifikace shodných prvků nabízených mikrofinančních produktů a služeb v závislosti na vyspělosti jednotlivých zemí. Posuzován je zde především počet klientů, objem poskytnutých mikropůjček, diferenciace nabízených mikrofinančních produktů a služeb a jejich využití v souvislosti s přístupem obyvatel k finančnímu sektoru a výší HDP na obyvatele. Vzhledem k historickému vývoji Balkánského poloostrova je také posuzován vliv náboženství na způsob mikrofinancování. Výsledků je dosaženo prostřednictvím analýzy dostupných dat vybraných mikrofinančních institucí a ekonomických ukazatelů jednotlivých zemí. Analýza vychází ze zveřejněných informací mikrofinančních institucí sdružených pod organizaci Microfinance Centre v Albánii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Černé Hoře a Makedonii. Práce je také zaměřena na porovnání vyspělosti států prostřednictvím vybraných makroekonomických ukazatelů, dále na základní vymezení mikrofinancí, jejich historii a popis konkrétních prvků tohoto systému.