Příprava portálu pro prezentaci obsahu Business Intelligence řešení koncovým uživatelům - Benešová, Veronika (2015)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou významu metadat v oblasti Business Intelligence a jejich prezentace směrem k možným uživatelům. Jejím hlavním cílem je připravit a popsat podklady pro vytvoření informačního portálu, kterým chce společnost NESS Czech s.r.o. obohatit svoji nabídku služeb v oblasti BI. Navrhovaný portál by měl umožnit uživatelsky příjemnou prezentaci metadat z různých CASE nástrojů prostřednictvím webové stránky. Stanovený hlavní cíl bude naplněn navržením fyzického datového modelu, který bude sloužit jako mezivrstva mezi zdrojem metadat a informačním portálem, a zajistí univerzálnost informačního portálu ve smyslu jeho schopnosti zobrazovat metadata z různých zdrojů. Dále budou navrženy také transformace, kterými bude možné plnit do portálu data, a wireframy webové stránky. Teoretická část práce jednak představuje čtenáři problematiku Business Intelligence a jednak se také zabývá významem metadat, jejich možnou klasifikací a také jejich významem z pohledu BI. Popsány jsou zde také CASE nástroje, neboť právě ony jsou významným zdrojem metadat. Konkrétním zástupcem těchto nástrojů, jenž je v práci blíže charakterizován, je Enterprise Architect společnosti Sparx Systems, který bude následně v praktické části práce sloužit jako východisko pro navržení datového modelu. Dále je zde představen i BI portál Encyclopaedia společnosti Semanta jako zajímavý příklad již existujícího portálu, v němž je prezentován obsah datového skladu a dalších komponent BI řešení. V praktické části práce je představena společnost NESS Czech s.r.o. a její požadavky na informační portál, jenž je předmětem této práce. Následně je provedena analýza databáze nástroje Enterprise Architect, na jejímž základě je navržen datový model mezivrstvy informačního portálu a jeho plnicí transformace. Na závěr je pa