Maastrichtská konvergenční kritéria a jejich plnění Českou republikou - Hrdinová, Pavla (2015)
Tato bakalářská práce zhodnocuje vývoj a vhodnost nastavení maastrichtských kritérií od jejich vzniku. Práce analyzuje aktuální stav sladěnosti členských zemí eurozóny a sledované veličiny porovnává s českou ekonomikou. Dále práce vyhodnocuje plnění maastrichtských konvergenčních kritérií Českou republikou a její připravenost na přijetí jednotné měny. Závěrem se práce zabývá zkoumáním potencionálních přínosů a rizik spojených se zavedením eura v ČR. Poukazuje také na stále větší prohlubování evropské integrace a implementaci institucionálních změn ve fungování měnové unie, čímž se mění podmínky vstupu a nové finanční a institucionální závazky plynoucí z případného členství v eurozóně.