Komparace ekonomického vývoje Iráku a Afghánistánu od roku 1945 do současnosti - Kaštilová, Klára (2015)
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na srovnání ekonomického vývoje dvou asijských států, Iráku a Afghánistánu, a to od konce 2. světové války do současnosti. Obě tyto země v tomto časovém úseku čelily mnohým politickým turbulencím v podobě střídajících se autoritativních režimů, četných národních či nadnárodních konfliktů i přímé hrozby teroristických organizací. Přítomnost zahraničních aktérů v obou státech zejména na počátku 21. století, kdy USA vyhlásily válku proti terorismu po leteckých útocích z 11. září 2001, s sebou přinesla jak destrukci významných ekonomických infrastruktur, tak humanitární pomoc dlouho strádajícímu civilnímu obyvatelstvu. Současná ekonomická situace je tedy silně ovlivněna jak mezinárodním politickým vývojem, tak i vnitrostátním aparátem, který však často postrádá transparentnost, legitimitu a efektivnost. I přes značnou analogii v dlouholetém vývoji Iráku a Afghánistánu je patrné, že Irák díky ropnému průmyslu dokázal využít svůj hospodářský potenciál, zatímco Afghánistán se nachází na spodních příčkách ekonomického rozvoje.